Skip to main content

Ambisiøse visjoner lønner seg

Grensen 9B, eid av Oslo Pensjonsforsikring (OPF) og Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH), er et av de mest ambisiøse ombruksprosjektene innen eiendom i Norge i nyere tid.

Mad Arkitekter, Kyrre Sundal

Ambisiøse visjoner lønner seg

Grensen 9B, eid av Oslo Pensjonsforsikring (OPF) og Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH), er et av de mest ambisiøse ombruksprosjektene innen eiendom i Norge i nyere tid.

30. april 2024 kunne Ardoq, den nye leietakeren i Grensen 9B, endelig flytte inn i de nyrehabiliterte lokalene. Bygget fra 1978, som måler rundt 3500 kvadratmeter, har siden januar 2023 gjennomgått en enorm transformasjon med fokus på gjenbruk og bærekraft.

OPF og PKH har hele tiden hatt en tydelig visjon om å gjenbruke fremfor å rive, kaste og bygge nytt. Deres ambisiøse målsettinger for miljøet har vært avgjørende for prosjektets suksess. Gjennom dette rehabiliteringsprosjektet har de klart å redusere CO2-utslippene knyttet til materialer med hele 93 prosent sammenlignet med et referansebygg.

Takket være OPF og PKH sine tydelige og ambisiøse miljøambisjoner har det vært mulig å realisere det som er et av Norges mest ambisiøse ombruksprosjekter. Alt som kan gjenbrukes er blitt gjenbrukt og det er hentet brukte materialer fra andre prosjekter. Målet har hele veien vært å redusere CO2-utslipp.

Innovativ bruk av materialer og smarte løsninger

Det er mange imponerende eksempler på ombruk og gjenbruk av materialer i dette prosjektet. Blant de mest bemerkelsesverdige er bruken av gamle t-baneskinner i bærende konstruksjoner. Alle brukbare ventilasjonskanaler og aggregater er demontert, kontrollert, og remontert, og dermed gitt nytt liv. Også elektriske kabler og stikkontakter er gjenbrukt etter nøye inspeksjon.

Dører, gips, spilehimlinger, himlingsplater, vinduer, marmor, porselen, kanalstrekk og isolasjon er blant materialene som har blitt demontert, inspisert og gjenbrukt. Denne omfattende bruken av eksisterende materialer illustrerer prosjektets dedikasjon til bærekraft og effektiv ressursutnyttelse.

I tillegg til det omfattende gjenbruket av materialer, har prosjektet også implementert flere smarte løsninger for å styrke byggets bærekraft. Opprinnelig ble det kun benyttet elektrisitet som energikilde, men nå er fjernvarme og en reverserbar isvannsmaskin tatt i bruk. Dette har resultert i mer enn en halvering av energiforbruket, noe som skaper en vinn-vinn-situasjon både for byggets leietaker som får lavere kostnader, og for miljøet gjennom smartere energiutnyttelse.

Brannsikkerheten har også blitt betydelig forbedret med et nytt sprinkelanlegg i hele bygget og etableringen av nye rømningsveier som også bidrar til å bedre sikkerheten for nabobyggene.

Fleksibilitet og fremtidssikring

En annen viktig faktor i prosjektet er fleksibiliteten som er bygget inn i strukturen. Med en planløsning som har skapt omtrent 200 “nye” kvadratmeter innenfor de eksisterende rammene, og med teknisk infrastruktur samlet i kjelleren, er bygget godt forberedt for fremtidige behov. Det er også etablert sykkelparkering med heis til underetasjen, noe som ytterligere styrker byggets attraktivitet for moderne arbeidsplasser.

Oslo Pensjonsforsikring og Pensjonskassen for helseforetakene er langsiktige gårdeiere. Derfor er det lagt til rette for stor fleksibilitet i bygget, slik at man slipper kostbare, tidkrevende og omfattende grep i fremtiden.

En modell for fremtiden

Denne rehabiliteringen er ikke bare et bevis på hva som er mulig innen ombruk og bærekraft, men også en modell for fremtidige prosjekter. Ved å gjenbruke materialer og implementere smarte energiløsninger, setter dette prosjektet en ny standard for hvordan vi kan bygge og rehabilitere på en måte som er gunstig for både økonomi og miljø.

Prosjektet har oppfylt FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg og har mottatt Enova-støtte knyttet til mulighetsstudie for ombruk og fleksibilitet. Bygget skal også sertifiseres etter BREEAM-NOR Very Good i henhold til 6.0-manualen, en anerkjennelse som ytterligere understreker dets bærekraftige kvaliteter.

Rehabiliteringen har redusert CO2-utslipp fra materialer med utrolige 93 prosent sammenlignet med å rive og bygge nytt. Alt som kan gjenbrukes er blitt gjenbrukt, og gitt nytt liv til brukte materialer fra andre prosjekter – dette er fremtiden.

Med slike ambisiøse prosjekter kan vi håpe på en mer bærekraftig fremtid, hvor ombruk og gjenbruk blir normen snarere enn unntaket. Dette prosjektet viser veien og inspirerer til videre innovasjon innen bærekraftig bygging.

Les prosjektreferansen om Grensen 9B her.