– De sier ombruk er så vanskelig, men vi har fått det til!
Hvordan kan vi gjøre ombruk ettertraktet i bransjen - har vi tilstrekkelige ambisjoner for å sikre sirkulære leieforhold i bygg?
Når nye verdikjeder skal utvikles, er det avgjørende å ta opp temaer som tidligere har vært lite snakket om. Dette var en av grunnene til at Nummer 17 bærekraftsnettverk for interiørarkitektur inviterte til panelsamtale under Arendalsuka i år.
90% av byggene vi har om 50 å, står her i dag! Vi skal bevare disse byggene, og samtidig gjøre dem attraktive for fremtidens leietakere? Hvert tiende år gjøres leietakertilpassing ved at alt rives ut. Det renses til betongen for å erstatte det med nytt. Dette representerer 34% av den investerte CO2’en! Er dette virkelig nødvendig?
– De sier ombruk ikke er økonomisk bærekraftig, men vi har fått det til!
Nylig ble Grensen 9b ferdigstilt og nye leietakere har nå flyttet inn. Bygget ser helt nytt ut, men materialene som er blitt brukt er i all hovedsak ombruksmaterialer og restmaterialer fra andre bygg. De største driverne bak målet om mest mulig ombruk, var eierne av bygget, Oslo Pensjonsforsikring (OPF) og Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH). Hvordan skal vi få leietakere til å sette krav til ombruk, slik at enda flere setter dette som mål i rehabiliteringsprosjekter?
I dagens bruk-og-kast-samfunn er det behov for en betydelig holdningsendring, vi er kun 2,8% sirkulære! Vi må endre hvordan vi snakker om ombruk på, slik at flere ser at ombruksmaterialer representerer kvalitet og et nytt uttrykk– uten at materialene nødvendigvis er det. Kvaliteten og restlevetiden på materialene må alltid være i fokus, og vi må sikre at ombruk ikke går på bekostning av funksjonalitet eller estetikk.
Mangel på evalueringskriterier?
Vi lever i en tid der mange vil vi være «grønne» og velge det som er best for klimaet. Men med den vedtatte sannheten rundt kostnaden, kan ambisjonene nærmest defineres som lysegrønne. Kontorleie må evalueres på klimagass! -Co2 reduksjon og lavt energiforbruk må brukes som referansesystem, som gjør det lettere for leietakere å vurdere hvor man ønsker å leie. Kjøper man hvitevarer, er det sjeldent folk velger å kjøpe noe med energimerke «F».
Det er et stykke igjen før ombruk igjen blir en selvfølge. Lineært er fortsatt enklere enn sirkulært. Et CO2 evalueringssystem kan være nøkkelen som motiverer både eiere og leietakere til å prioritere ombruk. Vi må øke bevisstheten rundt bygg som utmerker seg på bærekraft. Leietakere må bli bedre rustet til å forstå språket i bransjen, vite hva de skal se etter og hva de skal kreve av sine potensielle utleiere. Byggeiere må være villige til å bruke tid på å bli kjent med kvalitetene i byggene sine slik at de med trygghet kan presentere sitt produkt med løsninger som møter leietakernes ønsker og behov.
Hvordan ser bransjen ut når det inviteres til ny panelsamtale om dette temaet noen år? Vi håper det ser lysere ut, med en grønnere bransje som velger ombruk fremfor nytt fordi det er det beste alternativet – og fordi leietakere krever det!