Grensen 9B – et eksempel til etterfølgelse
– Bygger vi riktig med de fineste og mest robuste materialene vi kan ombruke, er det lønnsomt for byggherren, det gjør bygget langt mer levedyktig og det er bærekraftig. Det er ikke noe å spekulere i – rehabilitering av bygg med ombruk er fremtiden, sier Torstein Blumer i Magna Construction Management.
Byggherrer med langsiktige og bærekraftige investeringer
Oslo pensjonsforsikring (OPF) og Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH) står bak Grensen 9b. De ønsker, på lik linje som Magna, å redusere fotavtrykk, være lønnsomme, bidra til et seriøst arbeidsliv og være etiske rollemodeller. Byggherrene er ansvarlig for langsiktig pensjonssparing for sine kunder og har valgt å investere i flere eiendom, herav Grensen 9b og dets bærekraftige potensiale. De jobber for å ha en eiendomsportefølje som skal ha null direkte utslipp i tillegg til å redusere indirekte utslipp.
Vi ønsker å være med på å bane veien for andre selskaper i bransjen, og Grensen 9b er et av prosjektene vi er aller mest stolte av når det gjelder benyttelsen av ombruk.
– I Norge står bygningsmaterialer for 11% av Norges samlede utslipp. Det må vi gjøre noe med. Derfor tar Magna en viktig rolle for å få bransjen på rett vei, sier Torstein Blumer, prosjektleder og daglig leder for Magna Construction Management.
I prosjektene Magna har ansvar for og som har et ønske om ombruk, er vi på utkikk etter materialer som passer inn til både bruk og estetikk. Alle gulvene i Grensen 9b vil, for eksempel, bruke overskuddsmaterialer fra Nasjonalmuseet, Økern Portal, DnBs styrerom og Kongsvinger brannstasjon, lagt i vakre mønstre. Dette er treverk som vil tåle sliping og mange, mange års bruk, og ikke minst er det et estetisk pent tregulv som vil vare i minst 60 år. Interiøret og materialene i Grensen 9b skal være så flotte og robuste at kommende leietakere ønsker å bevare bygget slik det blir etter at vi har rehabilitert det.
Robuste planløsninger og materialvalg
OPF og PKH er eierne av bygget som Magna Construction Management og arkitektbyrået MAD står for rehabiliteringen av. Nøkkelen til denne suksessen er at vi alle setter ombruk høyt på agendaen. Rehabiliteringen av Grensen 9b skal ha mest mulig ombruk av materialer – alt som kan brukes på nytt fra det opprinnelige bygget, skal få en plass i nye Grensen 9b. Bare ved å ombruke materialer fra det gamle bygget til Grensen 9b, i tillegg til materialer fra andre donorbygg, klarer prosjektet å redusere klimagassutslippene med hele 89% – kun på materialer over en 60 års periode.
– Ønsket om ombruk skal ikke gå på bekostning av kvaliteten på prosjektet. Dersom vi ser at vi mangler materialer vi ikke får tak i fra donorbygg, så må vi kjøpe nytt. Det viktigste er at kunden blir fornøyd, og at bygget kan stå i flere tiår etter vi er ferdig – uten at det skal være nødvendig å bygge nytt, forteller Blumer.
De største bidragene et byggeprosjekt kan levere for å redusere CO2-utslipp er å bevare, rehabilitere og reparere – ikke rive. Prosjektet har allerede klart å redusere energiforbruket med 55%, hvor kravene til EUs taksonomi er 30% innen 2030. Dersom en tar med byggets plassering og drift inn i regnestykket, så står Magna for 99% reduksjon i CO2-utslippene. Bygget er nesten netto nullutslipp!
– 90% av alle bygg vi har om 50 år, står allerede i dag. Når byggherrer kan reforhandle en leieavtale i et kontorbygg eller få inn en ny leietaker uten å gjøre spesialtilpasninger i bygget så er det lønnsomt for byggherren. Det er vårt mål å bidra til en lønnsom investering i alle prosjekter vi jobber på, sier Blumer.
Hvorfor er ombruk viktig for Magna og hvordan samarbeide for å nå målet?
Ombruk er svært viktig for Magna både fordi det er bra for miljøet, men også fordi det er bransjens fremtid. Fremtidens byggeprosjekter vil ha stort fokus på å redusere CO2-utslipp.
– For å kunne levere et kvalitetsprodukt til byggherrer er vi nødt til å først forstå byggets kvaliteter. Hvilken tilstand er bygget i, og hvilken funksjonell levetid kan bygget ha? Hva kan neste leietaker ønske seg av planløsninger? Hvilket materiale er trygt og har god kvalitet til ombruk – og kan det demonteres? Vi utfører grundig forarbeid for å få svar på alle spørsmål vi og byggherrene kan ha for å sikre riktig utførelse av et prosjekt, forteller Blumer.
Magna Construction Management leverer «hele pakken» til byggherrer som ønsker å samle prosjektet sitt hos én leverandør. I en slik situasjon vil da Magna stå for å innhente de relevante aktørene som trengs til ulike roller i prosjektet.
– Når vi jobber sammen på et prosjekt er det viktig å kommunisere åpent og ærlig om prosjektets muligheter og ombruksambisjonene. I Magna Construction Management er vi som regel en gruppe mennesker sammensatt fra flere bedrifter. Det er ikke alltid vi kjenner hverandre så godt fra før, da er det viktig for oss at vi får et godt fundament for et godt samarbeid. Vi spør oss selv, som gruppe, hvordan vi kan få ombruk til å se bra ut. Hvor kan de eksisterende materialene, for eksempel lamper, brukes, og vi sparrer sammen for å finne de beste løsningene, sier Blumer.
Ombruk av materialer høres lettere ut enn det er i virkeligheten. Alt av materialer fra gulv til tak blir demontert, gjennomgått, håndtert, sortert, pakket, lagret og merket. Når det er tid for å ta i bruk materialet på nytt, vil Magna deretter gjennomgå hvilke materialer de faktisk kan bruke og hva de må finne fra donorbygg eller kjøpe nytt. Materialer Magna selv ikke bruker, doneres til den sirkulære ressurssentralen på Økern slik at det kan gjenbrukes av andre.
Les mer om Grensen 9b i vår prosjektreferanse her.
Foto: Kyrre Sundal, MAD arkitekter og Phredlifornia.