Skip to main content

Hvorfor bør du rehabilitere bygget ditt?

Det kan være flere grunner til at byggherrer velger å rehabilitere et bygg. Bygget kan være dyrt å drifte, slitent og ødelagt, eller en vil rehabilitere bygget for å få ned strømprisene.

Mad_GRE9B_ Kyrre Sundal

Hvorfor bør du rehabilitere bygget ditt?

Det kan være flere grunner til at byggherrer velger å rehabilitere et bygg. Bygget kan være dyrt å drifte, slitent og ødelagt, eller en vil rehabilitere bygget for å få ned strømprisene.

Dette er alle gode grunner til å rehabilitere et bygg, og i tillegg sørger krav fra EU for at kravene til energieffektivitet bare blir strengere og strengere. Innen 2027 skal alle næringsbygg minimum ha oppnådd energiklasse E, og innen 2030 skal de ha oppnådd energiklasse D. Leietakere er allerede, og blir stadig mer og mer opptatt av å jobbe i bygg som bidrar til godt miljø – både for naturen og menneskene som tilbringer flere timer om dagen i bygget.

– De mest miljøvennlige byggene er de som står der allerede i dag. Det viktigste grepet byggherrer som ønsker miljøvennlige og moderne yrkesbygg kan gjøre, er å rehabilitere fremfor å bygge nytt, forteller prosjektleder i Magna, Mathias Richter Kolsaker.

Rehabilitering for å senke de månedlige kostnadene

Ved å investere i rehabilitering av et bygg, vil en kunne senke driftskostnader ved å blant annet redusere behovet for tilført energi. Selve rehabiliteringen koster, men fortjenesten ved lave energikostnader og et oppgradert og flott bygg, leder fort til økte leieinntekter.

– Dessverre har vi ikke like god data på yrkesbygg som vi har på privatboliger. Private boliger bruker ca. 70% av all energi til oppvarming, og hvis vi legger til grunn at yrkesbygg bruker det samme, så gir dette et godt regnestykke på hvorfor du bør rehabilitere bygget ditt, sier Kolsaker.

Dette er likevel en stor avveiing for mange. Derfor er det nyttig å kjenne til ulike støtteordninger fra staten som bidrar til at flere og flere velger å rehabilitere byggene sine. Enova har flere støtteordning som mange kan dra nytte av. Spesielt rehabiliteringer med banebrytende tekniske løsninger, eller valg av mer miljøvennlige tiltak for å utføre prosjektet, vil bli prioritert.

– Vi vet aldri om en støtteordning vil bli bedre, verre, eller avviklet. Når en løsning eller et tiltak blir normalisert på markedet, så fjerner Enova som regel støtten for den type arbeid. Derfor er det lurt å hive seg rundt med rehabiliteringen før en eventuell støtteordning blir avviklet, forklarer Kolsaker og fortsetter:

– Hvis vi ser på historikken til disse støtteordningene, så bør ikke byggherrene vente på strenge EU-krav før de bestemmer seg for å oppgradere bygget sitt til et mer bærekraftig yrkesbygg.

  • Foto: Kyrre Sundal

Strengere krav til yrkesbygg

Kravene til energibruk i yrkesbygg har blitt gradvis strengere. I teknisk forskrift fra 2010 (TEK10) var energirammen for kontorbygg 150 kWh per m2 oppvarmet areal. I dagens regelverk TEK17 så har denne rammen blitt strammet inn til 115 kWh per m2 oppvarmet areal.

– Vi ser at myndighetene gradvis strammer inn regelverket for å sørge for at bygninger blir mer energieffektive. Trenden er veldig tydelig, og eiendomsbesittere må forvente ytterligere innstramminger i tiden fremover.

Enovas støtteordninger fungerer i dag som en slags gulrot, i håp om at bransjen skal bli mer bærekraftig. Er en usikker på hvordan bygget kan bli bedre, vil de også bistå i energikartlegging av bygget.

– I Magna har vi god erfaring med å bistå byggherrer med støtteordninger fra Enova. Vi har fått støtte til prosjektene Sophies Minde og Grensen 9b, og jobber nå med søknaden for Grubbegata 14, forteller Kolsaker.

Foruten strenge EU-krav og krav i teknisk forskrift, så vil de aller fleste tilbringe arbeidshverdagen sin i et innbydende bygg med bedre energimerke. Ved å rehabilitere bygg kan byggherrer både tjene på fornøyde leietakere og lavere strømregninger, blant annet.

Lurer du på hvordan du kommer i gang med å rehabilitere bygget ditt? Ikke nøl med å ta kontakt med en av oss i Magna!