Nasjonalmuseet – snart to år siden åpningen i 2022
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design stod ferdig bygget bak den gamle Vestbanestasjonen på Aker brygge i Oslo i juni 2022. Ble bygget slik det var planlagt, og hva trekker Magnas prosjektleder, Steinar Støre, frem som spesielt ved bygget?
– Etter åpningen av museet har det vært en hyggelig reise og flott å se så mange positive omtaler av bygget og slik det står. Etter åpningen i 2022 har museet fungert veldig bra teknisk. Der vi fryktet at det skulle oppstå utfordringer, har det ikke vært noe som har hindret virksomheten, sier Steinar Støre, prosjektleder i Magna.
Støre viser til at byggingen av Nasjonalmuseet fikk mye oppmerksomhet i nasjonale medier. Han beskriver planleggings- og byggeprosessen som et eventyr, hvor konkurser og andre alvorlige faktorer fikk mye oppmerksomhet i media. Men nå, snart to år etter åpningen, ser vi at høye besøkstall, utmerkelser og ros er det som går igjen når Nasjonalmuseet beskrives.
Støre er særlig stolt over at dette er et prosjekt som ble gjennomført uten kompromisser i forhold til materialbruk og løsningsvalg.
– Prosjektet står som et eksempel på at vi kan få til utrolig mye når kvalitet står i fokus. Det vi diskuterte mest, og jobbet hardt for, var at vi skulle holde kostnadene nede uten at det skulle gå på bekostning av kvaliteten til bygget, forteller han.
En merkverdig endring i skissene
Mye av kritikken rundt det nye Nasjonalmuseet handlet om byggets utseende. Støre forteller at grunnen til at det er minimalt med vinduer er for å skjerme kunsten, slik at den ikke blir ødelagt på grunn av dagslys. Museets signatur, Lyshallen, på toppen av bygget, utgjør 2400 m2. Rommet er 133 meter langt og har en takhøyde på syv meter. Her er veggene smykket i marmorglass, en løsning som først ble til underveis.
– Det var i de opprinnelige skissene ikke planlagt å bruke marmorglass i lyshallen. Men på grunn av utfordringer med den opprinnelige løsningen, falt valget på denne løsningen. Arkitekten, Klaus Schuwerk, synes selv at ekte naturstein ble en bedre løsning enn det han selv hadde forespeilet seg, sier Støre.
Nasjonalmuseet er, til vår kunnskap, et av to bygg i verden som har brukt marmorglass på denne måten. Det andre bygget er en Apple-butikk på Macau som har tatt i bruk samme teknikk, og det var her arkitekten fikk sin inspirasjon til Nasjonalmuseet.
Skryt fra publikum
Nasjonalmuseet har gjort en god jobb med installasjonene og bruken av museet. Her blir kafeen og butikken godt besøkt, i tillegg har de nå Nord-Europas største kunstbibliotek. Bygget er også tilpasset store kongresser, som det er mulig å leie kommersielt.
– De har fått museet til å virkelig føles som et museum. Det er god flyt i utstillingene og rommene slik at man unngår kaos gjennom dører og korridorer. Jeg er veldig stolt av å ha vært med på å bygge Nasjonalmuseet. Det har vært en vanvittig satsing, så det er godt å se at de får mye ros, forteller Støre og avslutter:
– Jeg anbefaler å bli medlem av Nasjonalmuseets venner, det er kjempehyggelig! Da får du ha med deg en venn til hvert besøk til museet et helt år. Sommeren er en flott årstid å besøke museet på. Da får du i tillegg sett hvilken glede bygget gir bymiljøet, og du får en utmerket utsikt fra taket utover Oslos havn. Museumsplassen blir nesten som en italiensk piazetta, så her er det fantastisk å slappe av en sommerdag.